Se, minkä asioiden varaan juuri sinun kannattaisi elämäsi rakentaa ja minkälainen tasapaino elämän eri osa-alueiden välille muodostaa, sitä me, tai kukaan muukaan, ei voi sinun puolestasi päättää. Se sinun täytyy selvittää itse.
Kuvittele, että seisot yhden jalan varassa ja sinua tönäistään. Kuinka helposti kaadut? Entäpä jos menet nelinkontin maahan, jolloin kehosi paino jakautuu tasaisesti päkiöidesi, polviesi ja käsiesi varaan. Kummassa asennossa pystyt ottamaan suuremman voiman vastaan, ennen kuin horjahdat niin pahasti, että tasapainosi pettää ja kaadut maahan?
Olet ehkä joskus kuullut entisistä ammattiurheilijoista, jotka ajautuvat uransa päätyttyä päihdekoukkuun, tuhlaavat omaisuutensa, masentuvat ja ikävimmissä tapauksissa vievät hengen itseltään. Vastaavia tapauksia löytyy kaikkialta muualtakin, esimerkiksi yritysmaailmasta. Kuvittele intohimoinen yrittäjä, jonka yritys viedään häneltä pois, joko hyvällä tai pahalla. On helppo ymmärtää, että yrittäjä, jonka yritys ajautuu vaikeuksien kautta konkurssiin, on vaarassa pudota korkealta ja kovaa. Mutta tutkimusten mukaan myös vapaaehtoisesti yrityksestään exitin tekevät yrittäjät ovat vaarassa ajautua elämässään ikävään syöksykierteeseen, joka voi pahimmillaan johtaa heidätkin masennuksen kautta itsemurhaan.
Miksi näin käy? Siksi, että kyseiset ihmiset ovat rakentaneet koko elämänsä vain yhden jalan varaan. Jos tuo jalka sitten viedään heiltä pois, ei heillä ole enää mitään minkä varassa seisoa. Sen sijaan, jos elämä on rakennettu tasapainoisesti monen jalan varaan, on sillä paremmat mahdollisuudet selviytyä maailmankaikkeuden muutoksista ja myrskyistä.
It´s all about the balance
Maailmankaikkeuden myrskyjä vastaan taistellessa olisi siis tärkeää, että elämä koostuisi riittävän monipuolisesta sisällöstä, sekä siitä, että tuo sisältö olisi hyvässä tasapainossa keskenään. Intohimoinen saat toki olla ja se on jopa suotavaa. Mutta olisi silti tärkeää, muistaa vaalia kaikkia niitä elämäsi osa-alueita, joiden tiedät olevan sinulle tärkeitä. Mikäli sinulla on esimerkiksi tällä hetkellä elämässäsi ajanjakso, jossa suhtaudut intohimoisesti opintoihisi tai työhösi, niin anna palaa vaan. Mutta olisi tärkeää muistaa myös tasaisin väliajoin antaa aikaa läheisille ihmisille, muistaa levätä riittävästi ja toisaalta, antaa tilaa myös hauskanpidolle.
Se, minkä asioiden varaan juuri sinun kannattaisi elämäsi rakentaa ja minkälainen tasapaino elämän eri osa-alueiden välille muodostaa, sitä me, tai kukaan muukaan, ei voi sinun puolestasi päättää. Se sinun täytyy selvittää itse.
Tukijalkoja ja niiden välistä tasapainoa kannattaisi myös pysähtyä tarkastelemaan aina silloin tällöin. Se, mikä toimii sinulle juuri nyt, ei välttämättä toimi enää viiden vuoden päästä.
Tukijalkoja ja tasapainoa etsimässä
Tasapainoisen elämän rakentamisessa olisi ensinnäkin tärkeää, että elämä koostuisi sellaisista asioista, jotka ovat juuri sinulle merkityksellisiä. Sellaisia asioita, joiden vuoksi elämä tuntuu elämisen arvoiselta. Tämän lisäksi olisi hyvä huomioida, että elämän eri osapuolet tukisivat toisiaan, eivätkä olisi liiaksi ristiriidassa keskenään. On hyvin vaikeaa onnistua juoksemaan maratonia alle kolmeen tuntiin, jos haluaisi samanaikaisesti menestyä myös voimamieskilpailuissa.
Yllä olevaa esimerkkiä on hyvä lähteä purkamaan auki tavoitteiden kautta. Mitkä ovat juuri tällä hetkellä sinulle tärkeimpiä tavoitteita elämässäsi? Mitä haluat saavuttaa? Mitkä asiat elämässäsi tukevat noita tavoitteitasi? Entäpä mitkä asiat ajavat sinua mahdollisesti kauemmas niistä? Nämä kysymykset ovat kirjoitusasultaan melko lyhyitä, mutta niihin vastausten löytäminen ei välttämättä ole lainkaan helppo tai lyhyt prosessi. Vaatii hyvää itsetuntemusta, määrätietoisuutta ja kärsivällisyyttä, jotta näihin kysymyksiin löytyy vastauksia.
Edellä esitettyjä kysymyksiä pohtimalla voit kuitenkin aloittaa tutkimusmatkan itseesi, tai jatkaa sitä, mikäli olet jo tuolla matkalla.
Jotta voisit löytää sinua parhaiten pystyssä kannattelevat tukijalat ja sopivan tasapainon niiden välille, täytyy sinun ensin tuntea itsesi. Kun tunnet itsesi riittävän hyvin, niin loppu sujuu kuin tanssi.
Loppuun vielä oiva kirjavinkki, mikäli haluat sukeltaa syvemmälle tämänkaltaisiin aiheisiin; Aki Hintsa – Voittamisen anatomia, kirjoittanut Oskari Saari.