Ihmisen ajattelusta ja käytöksestä noin 50-70% on muovautunut hänen ympäristönsä tuloksena.

Kohtaat elämässäsi joka päivä monenlaisia tilanteita, joissa sinulla on mahdollisuus tehdä valinta. Useat näistä tilanteista hoituvat kuitenkin itsestään intuition ja totuttujen tapojen ohjaamana. Usein esimerkiksi kävelemme töihin tai kouluun samaa, tuttua reittiä pitkin, ostamme saman ihanan, joskin vähän kitkerän aamukahvin ja suosimme jotain tiettyä lounasravintolaa, koska tiedämme että sieltä saa useimmiten hyvää ruokaa.

Nämä asiat eivät vaadi meiltä varsinaista päätöksen tekemistä, vaan ne ovat meille lähes automaattisia ja rutiininomaisia. Rutiineissa ei ole mitään pahaa, ne luovat meille tietynlaista turvallisuuden tuntua siitä, että maailma rullaa samalla tavalla päivästä toiseen ja elämä jatkuu myös huomenna.

Entäpä elämän isommat valinnat?

Useat meistä käyttävät vuosikausia siihen, että opiskelemme itsellemme jotain tiettyä ammattia tai elinkeinoa. Pyrimme tietoisesti tekemään tämän valinnan mahdollisimman onnistuneesti. Joskus tämä valinta osoittautuu onnistuneeksi, joskus ei. Jos kuitenkin uhraamme pienen ajatuksen sille, minkä ikäisenä meidän tulisi olla kykeneviä tekemään ensimmäisiä valintoja, jotka alkavat muovaamaan meidän ammatillista identiteettiä suuntaan tai toiseen, niin ymmärrämme ehkä paremmin sen, miksi nuo valinnat saattavat toisinaan osoittautua hutilyönneiksi. Usein se vaatii muutaman yrityksen ja erehdyksen, ennen kuin se itselle täysin sopiva opiskelu- tai työpaikka löytyy.

Oletko koskaan miettinyt mitä muita isoja valintoja elämässä on ammatin lisäksi?

Hieman lähteestä riippuen voidaan todeta, että ihmisen ajattelusta ja käytöksestä noin 50-70% on muovautunut hänen ympäristönsä tuloksena. Ympäristöllä tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, kenen kanssa aikaasi vietät ja missä sitä vietät.

Joten missä vietät aikaasi?

Oletko ikinä ajatellut, että pystyisit ehkä saavuttamaan omat tavoitteesi ja toteuttamaan itseäsi paremmin jossain toisessa kaupungissa tai jopa toisessa maassa? Kukaanhan ei pakota sinua viettämään elämääsi paikassa, joka ei tunnu sinulle omalta. Paikassa, jossa olet aina ollut, tai jossa sinut on opetettu olemaan. Tässäkin suhteessa olemme vielä liian usein opetettuja siihen, että ihmisen on hyvä syntyä ja kuolla samassa paikassa, tai enintään naapuripitäjässä. Toki nykyään on täysin normaalia matkustella ja nähdä maailmaa, kunhan vain aina muistaa tulla kotiin. Entäpä ne ihmiset, jotka unohtivat palata matkoiltaan kotiin? Totuus saattaa olla se, että he löysivätkin itselleen toisen, paremman kodin.

Entä kenen kanssa vietät aikaasi?

Sitten se tärkein. Oletko koskaan miettinyt kuinka paljon sinua ympäröivät ihmiset muokkaavat ajatteluasi ja käytöstäsi? Tämä on usein täysin tiedostamatonta, emmekä kiinnitä siihen sen enempää huomiota, mutta usko tai älä, sitä tapahtuu. Muistatko esimerkiksi joskus olleesi tilanteessa, jossa sinä tai joku kaverisi on alkanut käyttämään tiettyä sanontaa sen takia, että joku toinen käytti sitä ensin? Entäpä, että olet jotain uutta hyödykettä tai turhaketta ostaessasi miettinyt, kuinka isolla osalla kavereistasi tämä tuote on ja mitä mieltä he siitä ovat? Jos kaverisi ovat ylistäneet sitä, myös sinä teet todennäköisemmin myönteisen ostopäätöksen, ja päinvastoin. Muista siis, että ne ihmiset joilla itsesi päivittäin ympäröit muokkaavat sinua heidän kaltaisekseen, halusitpa sitä tai et.

Valitse siis viisaasti, ole utelias, etsi sinulle sopivia vaihtoehtoja ja ole rohkea. Tätä kautta voit ensinnäkin löytää ne asiat joita haluat elämässäsi tehdä ja saavuttaa, sekä toisekseen voit löytää parhaan mahdollisen ympäristön tavoitteidesi toteuttamiselle. Tutuilla ja turvallisilla valinnoilla voit rakentaa itsellesi varmasti ihan kivan ja suhteellisen miellyttävän elämän. Me kannustamme sinua kuitenkin siihen, että rakentaisit itsellesi elämän, joka saa sinut paskomaan sateenkaaria.

 

Jaa postaus:
Kategoriat: Artikkelit

Scroll Up