Vapautemme on viety. Joudumme olemaan kotona karanteenissa, välttämään fyysistä läheisyyttä, emmekä voi matkustaa mihin haluamme. 

Onko vapaus jotain sellaista mitä meiltä voi ottaa pois? Katoaako vapaus, kun olosuhteiden pakosta päädymme viettämään aikamme sisätiloissa, omassa kodissa? Voimmeko olla vapaita vaikka fyysistä maailmaamme rajoitetaan?

Vapaus fyysisen maailman ulottuvuutena on hyvin suhteellinen ja ristiriitainen käsite. Ovatko hevonen, höyryveturi, auto ja lentokone tuoneet meille lisää vapautta? Varmasti siinä mielessä, että pystymme liikkumaan niiden avulla paikkoihin, jotka ovat aiemmin olleet saavuttamattomissa. Onko liikkuminen ja liike siis vapautta? Se on jo vaikeampi kysymys. Voinee ajatella ainakin niin, että täydellinen liikkumattomuus johtaa keholliseen rapautumiseen ja siten ainakin fyysisen vapauden menetykseen. Mutta jos emme tietäisi muiden paikkojen olemassaolosta, jos meillä ei olisi sellaisia fyysisiä paikkoja jotka haluamme saavuttaa, liittyisikö vapaus silloinkin liikkumiseen?

Vapaus on hyvin subjektiivinen käsite – vapaus riippuu aina kontekstista ja näkökulmasta. Liikkeen vapaus, ajatusten vapaus, mielipiteen vapaus, vapaus kivusta, vapaus valita, vapaus tehdä päätöksiä, vapaus kertoa ajatuksensa, vapaus motkottaa, ja vapaus reagoida syntyviin ajatuksiin. Nämä kaikki ovat vain yksittäisiä vapauden muotoja.

Olemme itse luoneet vapauden käsitteen. Sen vuoksi voimme itse myös muokata sen merkitystä. Me itse olemme vastuussa siitä, mitä vapaus meille tarkoittaa ja miten sen käsitämme.

Parhaillaan maailmalla jylläävä kulkutauti on vienyt meiltä vapauksia, joihin olimme tottuneet. Se on rajoittanut liikkumistamme ja fyysistä kanssakäymistämme sekä tuttujen että tuntemattomien kanssa. Ja hyvä niin. Sillä ilman näitä toimenpiteitä, meidän vapaudellamme olisi kallis hinta, ja sen mittarina olisi menetetyt elinvuodet.

Pysähdy hetkeksi miettimään, onko sinun vapautesi jotain sellaista, jonka joku toinen voi ottaa sinulta pois. Jos näin on, olet täysin vapaa luomaan uuden merkityksen vapaudellesi. Se voi olla jopa suositeltavaa. Meillä on vapaus sopeutua ja mukautua muuttuviin olosuhteisiin. Se on erityistaito, joka on tuonut ihmisen kehityksessään tähän asti. Käytä sitä siis hyödyksesi silloin, kun tuntuu että maailma kaatuu päällesi. Nimittäin ei kaadu. Ne ovat vain ajatuksesi, joita et hallitse, joihin samaistut ja joihin koet, että on välttämätöntä reagoida tavalla tai toisella.

Neljän seinän sisälläkin, ilman vapautta liikkua ja vapautta fyysisesti kohdata, meillä on silti muun muassa vapaus reagoida tai olla reagoimatta ajatuksiimme, ja vaikuttaa sekä sanoihimme että tekoihimme. Meillä on vapaus olla luovia, meillä on vapaus olla läsnä, meillä on vapaus välittää ja vapaus auttaa toista. Meillä on vapaus päättää, mitä vapaus meille tarkoittaa.

Luokaamme vapaus sinne missä olemme ja mitä teemme, huolimatta siitä, mitä maailmassa tapahtuu.

Jaa postaus:
Kategoriat: Artikkelit

Scroll Up